Slide Toen ik in een etalage in de Jordaan een aankondiging zag voor lessen boetseren en portrettekenen, schreef ik me in bij Rob Holman. Eenmaal begonnen werd ik meteen weer enthousiast en ging op zoek naar meer. Ik stuitte op de lessen die in die jaren in Artis werden gegeven door beeldhouwers uit Zimbabwe, Tengenenge, die werkten in zachtere steensoorten als Serpentijn en Opal. Ik genoot in de zomer van 2001 van de lessen van Criswell Zantala en in de zomer van 2002 van die van Cloud Tapureta.
Om in de winter door te kunnen werken begon ik in 2001 meteen ook bij MK24, een veelzijdige kunstopleiding aan de Mauritskade 24, die ooit was ontstaan uit ‘’De Werkschuit’’, een vernieuwingsbeweging die leerlingen in het onderwijs in aanraking wilde brengen met alle kunstvormen. Ik kreeg daar beeldhouwlessen van Ada van Wonderen en Willibrord Huijben die me aanmoedigden met hardere steensoorten te gaan werken zoals Pierre de Lens, waarmee je meer mogelijkheden hebt om strakkere vormen te maken.
In 2000, toen ik 65 jaar oud was, besloot ik een droom uit mijn jonge jaren te verwezenlijken: beeldhouwen. Op het Montessorilyceum in Amsterdam had ik jarenlang met grote overgave getekend en geboetseerd bij onze aardige tekenleraar Jan Elffers. Hij huisde helemaal bovenin het gebouw aan de Anthonie van Dijckstraat op een uitgestrekte zolder, waar je op ieder moment van de schooldag mocht binnenvallen - althans wanneer je op je eigen rooster had staan: Vrij Werken. Ik weet nog hoe ik tijdens het beklimmen van de trappen vaak de gedachte moest verdringen dat werken aan één van de andere taken, Frans bijvoorbeeld of Aardrijkskunde misschien verstandiger was geweest. Na mijn eindexamen overwoog ik naar de Academie voor Beeldende Kunsten te gaan, maar koos er toch voor biologie te gaan studeren en troostte me met de gedachte dat je daarbij ook veel moest tekenen.
Omdat de lessen in M24 altijd ’s avonds gegeven werden, begon ik te zoeken naar beeldhouwlessen overdag en zo kwam ik terecht bij ‘’Dè Beeldhouwschool onder de Bogen’’, aan de gelijknamige straat in Amsterdam West. Daar gaven drie beeldhouwers, Da van Daalen, July Wickel en Marianne van den Heuvel beurtelings les in twee sfeervolle met elkaar verbonden catacomben. Ze gaven bevlogen les, stimuleerden je in je eigen ontwikkelings-proces, stelden van tijd tot tijd het werk van hun leerlingen ten toon en organiseerden ieder jaar een excursie naar een interessante tentoonstelling in een ver oord. Vanaf 2001 heb ik hier jarenlang fantastische lessen gehad, eerst even van July Wickel en daarna tot 2009 van Marianne van den Heuvel. Jammer genoeg kwam er een eind aan dit alles toen mijn schouders het begaven. Maar ik heb in al die jaren toch heel wat beelden kunnen maken en die zijn nu door webmaster Peter Hessel in beeld gebracht. Kijk maar: ronddraaiend!
Inleiding op de beelden die ik maakte Sterke vrouw klaar, met Criswell Zantalaver
Terug
Geplaatst in Beelden.