Bij het Dubbelinterview door Yanti Mualim:

Mijn zus Marijke The-Wertheim en ik bezochten op 11 november 2015 het International Peoples Tribunal 1965 in Den Haag. Vier dagen lang werden daar getuigen gehoord van de massamoord in 1965/66 in Indonesiƫ op communisten en (vermeende) sympathisanten en van de jarenlange opsluitingen zonder vorm van proces die daarop volgden onder de dictatuur van generaal Soeharto.

Dat dit tribunaal hier in Nederland werd gehouden en niet in Indonesiƫ zelf, kwam omdat zelfs nu, na 50 jaar, deze getuigen daar nog niet veilig zijn. Vandaar ook dat enkele getuigen hun antwoorden op de vragen van de rechters geven achter een zwart gordijn. Wij maakten het verhoor mee van een, op deze manier onzichtbaar gemaakte getuige. Deze voormalige gevangene op het (in een uithoek van Indonesiƫ gelegen) gevangeniseiland Buru, had daar elf jaar lang gezeten zonder te weten wat de aanklacht tegen hem was en zonder te weten hoe lang zijn gevangenschap zou duren.

Tijdens ons bezoek maakte Yanti Mualim, daarbij bijgestaan door Joss Wibisono, dit dubbelinterview met ons.

We reisden diep onder de indruk terug naar huis, zowel van de verschrikkingen die we te horen hadden gekregen als van de ongelooflijke moed die de organisatoren van dit tribunaal en vooral ook de getuigen aan de dag legden.